Mange ønsker seg en grønn plen i hagen. Her følger oppskriften på hvordan vi har holdt en tett, grønn, hardfør gressmatte i 16 år. Uten mose og ugress.

OBS! OBS! Gjødsel med høyere nitrogenprosent enn 15 ble fra 01.01.2012 stoppet for salg til privatpersoner. Vi anbefaler derfor å erstatte 22-2-12 og 18-3-15 med 12-4-18 (hagegjødsel) og heller spe på med Kalksaltpeter. Det viktigste er at du gjødsler jevnt gjennom hele sesongen.

Plenen på Flor & Fjære er sådd av typen Sportsplen. En hardfør, slitesterk frøblanding med mye Engrapp.
Slitestyrken til Engrappen er en kjempefordel når over 30.000 gjester skal tråkke på plenen i en kort sesong.


Stell av plenen er enkelt, men krever hyppig klipping.

Vi gjødsler her like ofte som resten av hagen, bare at vi starter en måned tidligere. Altså 1. april. Vi gjødsler hver måned helt til 1. oktober.
Mye næring gjør at gresset vokser mye. Gress i god vekst er sterkt og vil bli så tett at ugress har vanskelig for å sette seg. Plukker vi vekk ugresset med roten, tar gresset over plassen og vil bli værende så lenge det får tilstrekkelig gjødning. Gresset er det sterkeste.
Har du mose i plenen, vil mosen forsvinne når du begynner å gjødsle. Mosen blir brun og dør, og gresset tar over plassen. Mose liker ikke hard gjødsling.

Hvor mye gjødsel?

Hovedplenen vår er ca. 400 m2 og det går med tre tilitersbøtter med granulert fullgjødsel hver måned på denne gressmatten.
Det hives ut jevnt for hånd, og vannes godt ned etterpå for å hindre at fullgjødselet svir plenen. Vann plenen jevnlig for å hindre uttørking.

 

Helautomatiske klippere

Ulempen med hard gjødsling er opplagt. Mye klipping. Vi slår plenen helst hver dag, men det er ikke alltid været tillater dette. Etter utvidelsen av hagen har det blitt mye klipping på nye plener og det er ikke alltid mulig å rekke over alt. Vi har derfor fått assistanse av roboter. Helautomatiske robotklippere som klipper plenen om natta, uansett vær, når gjestene har gått hjem. Robotene holder seg innenfor en signalledning som ligger rundt kanten av plenen.
Vi har dog ikke kvittet oss med den gamle plenklipperen, selv om roboter, slik vi ser det, er fremtiden til hageeiere med plen.
Vi bruker i tillegg en plenklippertraktor med oppsamling. Dager med mye vind er vanlig på vestlandet hvor det blåser kongler, blader og barnåler ut på plenen. Tar vi en runde med plenklipperen, så har vi «støvsugd» plenen. Nyklippet og strøket.

Vi liker plenen kort

Slippes gresset opp, vil det oppstå en lyskade i bunn. Når gresset klippes ned vil plenen være gul istedenfor grønn. Dette er grunnen til å klippe ofte og holde plenen nede. Plenen er  dermed grønn hele tiden.

Tips: Høst og vår legger vi gjerne på et tynt lag med sand for å rette av plenen og tilføre ny masse.

Vårt Gjødselprogram:

Gjødselet vi bruker er et produkt fra Felleskjøpet som heter Fullgjødsel.
Størstedelen av næringstoffene i Fullgjødselet er grunnstoffene Nitrogen (N), Fosfor (P) og  Kalium (K). Forkortet NPK
Vi skiller fra de ulike fullgjødsel med NPK nummeret i navnet. Nummeret beskriver NPK i prosent av innholdet.

1. april og 1. mai starter vi opp med Fullgjødsel 18 – 3 – 15. (18% Nitrogen – 3% Fosfor – 15% Kalium)
1. juni, juli og august går vi over til 22 – 2 – 12. Denne har mer nitrogen og gir bedre vekst.
1. september tilbake til 18 – 3 – 15
og 1. oktober avslutter vi med 6 – 5 – 20. Denne har mye Kalium og vil gi gresset en god vinterherdighet. Klar for en ny hard vinter.

Husk å vanne godt etter gjødsling slik at du løser opp gjødselkornene.

Lykke til!