Eplehekken på Flor & Fjære er, til tross for palmer, fiken og sitroner, en favoritt blandt våre gjester. Epletrærne er formet som hekk, og stadig hører vi om folk som har latt seg inspirere og laget en eplehekk hjemme i hagen selv. Siden hekken nå er i full blomst, kommer her en liten oppskrift på hvordan du kan gå frem.

Oppsettet er enkelt; vi har plantet helt vanlige epletrær på tre meters avstand. Mellom hvert tre satt en stokk med en ståltråd i to høyder. Ståltråden festet vi greinene på og fjernet alle greinene på hvert tre untatt fire. To oppe og to nede i hver sin retning. Det tok ikke mer enn tre år før trærne var vokst i sammen til en hekk.

For å beholde formen på hekken må vi hele tiden gå og knekke nye skudd. Knekker vi ikke skuddene, mister vi fasongen på hekken. Skuddene knekker vi over to blad når de er blitt 10-15 cm lange. Vi knekker dem ikke av, men lar skuddet henge på, og slik lurer vi treet. Epletreet registrerer at det er en skade i bruddet, og det brukkne skuddet stopper å vokse. Treet begynner nå å lage seg til med blomst til neste år på innsiden av bruddet. Langs hovedgreinene hvor vi vil ha blomsten. Skuddene blir heller ikke brune, de bare stopper å vokse (ett og annet skudd kan bli brune, men disse plukker du vekk). Alle knekte skudd blir hengende på til februar. I februar klipper vi av de knekte skuddene i bruddet. Slik beholder vi formen og epletrærne blomstrer flott i hvitt til våren.

Epler som hekk tar liten plass og  får plass i de minste hager. Hekken tar lite lys, mens eplene, som ikke henger inni treet, men utenpå, får mye lys. Epler som får mye lys blir rødere i fargen og søtere i smaken.

På øya har vi to sorter epler. Aroma og Discovery. Men trikset med å knekke skudd og klippe dem av i bruddet til vinteren fungerer med alle typer epler og pærer. Forhør deg hos ditt lokale hagesenter for å få den beste eplesorten som passer til din hage.

Tips: Ikke knekk skuddene for tidlig. Da er de for sprø og vil knekke rett av. Vent til de er blitt 10-15 cm. Da er skuddet seigt nok til at det henger på til du skal klippe dem vekk i februar.